fbpx

Mitä kiertotalous tarkoittaa Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuralla?

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura on jo pitkään toteuttanut toiminnassaan kiertotalouden käytänteitä.

Mitä kiertotalous on?

Kiertotaloudella tarkoitetaan sellaista tuotanto- ja kulutusmallia, jossa olemassa materiaalit ja tuotteet hyödynnetään mahdollisimman pitkälle lainaamalla, vuokraamalla, uudelleen käyttämällä, korjaamalla, kunnostamalla ja kierrättämällä. Näin tuotteiden elinkaari pitenee.

Hiljattain Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura on ostanut Kauhavan Wisalta suunnistustapahtuma Jukolassa käytettyjä vanerilevyjä. Teltan väliseininä toimineet vanerilevyt nähdään syksyllä ensi-iltansa saavan Viisi naista kappelissa-näytelmän lavasteissa.

Tämä hankinta on osa seuran pyrkimystä vähentää jätettä ja edistää kestävää kehitystä. Käytettyjen materiaalien hyödyntäminen ei ainoastaan vähennä ympäristökuormitusta, vaan myös tuo esiin luovuutta ja kekseliäisyyttä lavastuksessa.

Aivan uusi asia ei kiertotalous nuorisoseuralla ole. Heinäkuussa 2021, kun seuran salin istuimet uusittiin, hankittiin nekin tuolloin käytettynä. Uudet penkit ovat kevyempiä ja pinoutuvat pienempään tilaan

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura ei ole yksin kiertotalouden edistämisessä. Seura tekee tiivistä yhteistyötä Ylihärmän Nuorisoseuran kanssa, ja yhdessä nuorisoseurat ovat hankkineet käytettyä tekniikkaa. Tämä yhteistyö vähentää uusien laitteiden hankinnan tarvetta ja tukee kiertotalouden periaatteita. Käytetyn tekniikan hyödyntäminen mahdollistaa myös kustannussäästöjä, jotka voidaan ohjata muihin tärkeisiin toimintoihin ja projekteihin.

Kiertotalouden periaatteiden mukaisesti Ylikylän Nuorisoseura pyrkii minimoimaan jätteen määrää ja maksimoimaan resurssien käytön tehokkuuden. Tämä tarkoittaa, että nuorisoseuran toiminnassa pyritään löytämään uusia tapoja hyödyntää olemassa olevia materiaaleja ja laitteita sen sijaan, että hankittaisiin aina uutta. Tämä lähestymistapa ei ainoastaan edistä ympäristön hyvinvointia, vaan myös kannustaa yhteisöä ajattelemaan kestävämmällä tavalla.

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura on sitoutunut ympäristöystävällisiin käytäntöihin ja yhteisölliseen yhteistyöhön. Nuorisoseura toivoo, että nämä toimet inspiroivat myös muita yhteisöjä ja organisaatioita ottamaan käyttöön kiertotalouden periaatteita omassa toiminnassaan. Yhdessä voimme rakentaa kestävämpää tulevaisuutta.

Miten kiertotalous toimii?

Tavoitteena on vähentää luonnonvarojen käyttöä pitämällä tuotteet, materiaalit ja resurssit mahdollisimman pitkään talouden käytössä. Samalla säilytetään niiden arvo kierrosta toiseen ja vähennetään jätteen syntyä.