fbpx

Vieraskynä: Missä EU, siellä rahoitusta!

Suomessa vakiintunut itkuvirren koreografia on puida nyrkkiä Brysselin suuntaan ja hampaiden välistä toistella jotain kurjistavaan politiikkaan ja nettomaksamiseen liittyvää tuskaa. Tämän perinteisen voivottelun jälkeen käsi puristuu taskussa nyrkkiin ja ollaan lopuksi kuitenkaan tekemättä mitään.

Vuonna 1999 perustettu Aisapari on monelle paikalliselle yhdistystoimijalle synonyymi EU-rahoitukselle. Neljännesvuosisadan toiminut kehittämisyhdistys on tuonut Kauhavalle paljon hyvää. Maaseudun tukien sähköinen asiointipalvelu Hyrrä on kuitenkin saanut monen yhdistystoimijan pään pyörälle. Leader-ryhmien rahoitus on vain yksi tapa kotiuttaa tätä EU-rahaa pitäjäämme.

Mutta onko tämä koko kuva? Ei suinkaan! EU:n rahoitusmahdollisuudet ovat kuin avoin kirja, joka odottaa plaraajaansa. Erilaisia rahoitusohjelmia tai -välineitä on yli 30, ja näistä esimerkiksi Erasmus+ on loistava esimerkki: se ei ole vain opiskelijavaihto-ohjelma, vaan mahdollisuus kaikenikäisille ja -taustaisille ihmisille oppia, kasvaa ja kehittyä. Kauhavalaisille se tarjoaa tilaisuuden verkostoitua, oppia uusia taitoja ja tuoda kansainvälistä näkökulmaa paikalliseen toimintaan.

Kun yhdistämme perinteisen maaseudun kehittämisen moderniin, kansainväliseen yhteistyöhön, voimme luoda jotain ainutlaatuista. Voimme hyödyntää EU-rahoitusta paitsi taloudelliseen kasvuun myös sosiaalisen pääoman vahvistamiseen. Tämä tarkoittaa parempia palveluita, vahvempaa yhteisöllisyyttä ja elinvoimaisempaa Kauhavaa. Tästä loistava paikallinen esimerkki on oma Järvilakeuden kansalaisopistomme, joka on ennakkoluulottomasti mukana Erasmus+ -hankkeiden ytimessä.

Eikä pidä unohtaa, että EU-rahoitus on aina investointi tulevaisuuteemme. Se on mahdollisuus rakentaa siltoja, laajentaa horisonttia ja tehdä unelmistamme totta. Kauhavalaisina meillä on kaikki edellytykset tarttua tähän tilaisuuteen – rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Joten avatkaamme mielemme ja sydämemme EU:n tarjoamille mahdollisuuksille ja muutetaan ne konkreettisiksi teoiksi yhteisen hyvän nimissä.

Nyt on aika toimia. Nyt on aika näyttää, että Kauhava ei ole vain kartalla, vaan myös Euroopan sydämessä. Missä EU, siellä oodi ilolle!

Joonas Autio

Suomen Nuorisoseurojen varapuheenjohtaja, Nuorten akatemian hallituksen jäsen ja Kortesjärven Ylikylän Nuorisoeuran puheenjohtaja

Vieraskynä on julkaistu aiemmin Komiat-lehdessä

Tämä kolumni on julkaistu aiemmin Komiat-lehdessä 19.6.2024